Берлускони: Израел трябва да е член на Европейския съюз
Берлускони: Израел трябва да е член на Европейския съюз / снимкa: Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви днес в началото на тридневната си визита в Израел, че се надява еврейската държава да стане член на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Берлускони се придружава от осем високопоставени министри за съвместна среща на италианския и израелския кабинет. Израелският премиер Бенямин Нетаняху, министри от кабинета и почетен военен караул посрещнаха италианската делегация.

Пристигайки в Израел, италианският премиер заяви пред Нетаняху, че неговото най-голямо желание, докато е главно лице в политиката, е да вкара Израел в ЕС. Израел поддържа близки търговски връзки с ЕС, но не настоява да се присъедини към Съюза. Европейската комисия не бе открита за коментар за евентуалното приемане на Израел в съюза, посочва АП.

Нетаняху прегърна госта си и нарече пристигането му историческа визита.

"Не всеки ден имаме привилегията да бъдем домакин на един от най-големите приятели на Израел, смел лидер, който е голям борец за свобода и ентусиазиран привърженик на мира", каза Нетаняху за Берлускони.

Израелският премиер уточни, че по време на визитата страните ще подпишат серия от споразумения в областта на енергетиката, околната среда и здравеопазването. Той изтъкна и общата историческа връзка между двете страни, като подчерта, че в Рим и Ерусалим са били положени основите на западната култура.

Берлускони отвърна, като изрази "гордостта си от юдейско-християнската култура, която е формирала основата на западната цивилизация".

Програмата на тридневната визита на Берлускони включва посещение на Мемориала на Холокоста, срещи с израелски лидери и съвместно заседание на кабинетите на двете страни, като следващото, както заяви Берлускони, ще бъде в Италия, пише БТА.

Италия остава най-големият търговски партньор на Иран от страните от ЕС, а Израел смята Иран за най-голяма заплаха. Рим твърди, че ще действа отговорно, ако на Иран бъдат наложени нови санкции независимо от големите интереси на италианските компании в страната, отбелязва АП.