/ iStock/Getty Images
Германия обяви двама служители на руското посолство за персона нон грата след произнасянето на присъдата по делото „Кангошвили“, съобщи Министерство на външните работи на Германия.

Външният министър на Германия Аналена Бербок съобщи, че руският посланик е бил извикан в Министерството на външните работи след произнасянето на присъдата по делото "Кангошвили", предаде "Зюдойче Цайтунг".

„Убийството на грузински гражданин в Берлин нарушава суверенитета на Германия“, каза Бербок след произнасянето на присъдата. „То ще усложни диалога между Германия и Русия“.

"Това поръчано от държавата убийство, както установи съдът днес, представлява тежко нарушение на германското право и на суверенитета на ФРГ. Затова извикахме руския посланик на разговор. Руският посланик е уведомен, че двама служители на руското посолство са обявени за нежелани лица", каза Бербок пред репортери.

Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев заяви, че решението на берлинския съд по делото за убийството на Кангошвили е очевиден недружелюбен акт и няма да бъде оставено без отговор. По думите му Русия смята присъдата за пристрастна и политическа, което сериозно влошава сложните отношения между Москва и Берлин.

Както БГНЕС по-рано съобщи, германски съд осъди 56-годишен руснак на доживотен затвор за това, което според съда е внимателно планирано убийство на чеченски дисидент в Берлин по нареждане на руските власти. Зелимхан "Торнике" Кангошвили, 40-годишен грузински гражданин, който се е сражавал срещу Русия по време на втората чеченска война в началото на 2000 г., е прострелян два пъти в главата от упор в парка „Kleiner Tiergarten“ в центъра на Берлин през август 2019 г.

Разследване на сайта Белингкет, който се занимава със събиране на информация от отворени източници, установи, че заподозреният за убийството е 56-годишният Вадим Николаевич Красиков, който е пътувал до Германия с фалшива самоличност.

Днес берлинският областен съд заяви, че руските служби за сигурност са предоставили на 56-годишния Красиков фалшива самоличност, фалшив паспорт и средства за извършване на убийството през 2019 г.

Съдиите заявиха, че Красиков е с "особено тежка отговорност" за убийството и затова няма да има право на автоматичното предсрочно освобождаване след 15 години, което е обичайно в Германия. Присъдата отговаря на исканията на федералния прокурор на Германия, който пое делото с оглед на повишеното му политическо значение. В обвинителния акт прокурорите обвиняват Русия, че е поръчала убийството "в радикално противоречие с принципите на правовата държава".

"Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното правителство на Руската федерация са взели решение да ликвидират Торнике Хангошвили в Берлин", заяви съдията. "Четири деца загубиха баща си, а две братчета и сестрички - брат си.
Присъдата вероятно ще обтегне още повече руско-германските дипломатически отношения и ще се превърне в първо изпитание за новото германско правителство на канцлера Олаф Шолц и външния му министър Аналена Бербок.
БГНЕС