/ iStock/Getty Images
Учени от Италия са установили с помощта на космическия телескоп "Хъбъл" нов факт за белите джуджета. Оказва се, че тези звезди са в състояние да забавят скоростта на стареенето си, пише сп. "Нейчър астронъми".

Белите джуджета са постепенно охлаждащи се компактни звезди в последните етапи от живота си. Смята се, че 98 процента от звездите във Вселената, включително Слънцето, ще достигнат този етап в края на своето съществуване.

Учените отдавна наричат белите джуджета "мъртви" звезди. Настоящото изследване на специалисти от университета на Болоня обаче показва, че те могат да поддържат стабилна ядрена активност.
 
За да разберат по-добре еволюцията им, изследователите са използвали широкоъгълната камера на телескопа "Хъбъл", за да наблюдават 702 бели джуджета в два кълбовидни звездни купа - М3 и М13. Куповете си приличат по възраст и изобилие от елементи, по-тежки от хелий и водород, но се различават по набора от звезди, които се превръщат в бели джуджета.

284 бели джуджета в звездния куп М3 са се оказали напълно обичайни. В М13 обаче са открити две популации от звезди: обикновени и такива, които са успели да задържат външния слой водород, забавяйки по този начин скоростта си на охлаждане и съответно на стареене.

Компютърен модел е показал, че на повърхността на близо 70 процента от белите джуджета протичат термоядрени реакции. Откритието е важно за учените, които изчисляват възрастта на звездите в галактиката Млечен път.
БТА