/ / iStock/Getty Images
Нашата галактика, в която се намират Слънцето и милиарди други звезди, се е сляла с по-малка галактика в рамките на колосален космически сблъсък преди около 10 милиарда години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и АФП.

Учени стигнали до тези заключения, след като анализирали данни, събрани от космическия телескоп "Гая".

Астрономи „претеглиха“ масата на Млечния път

Сливането на Млечния път с т.нар. галактика джудже Гая-Енцелад е увеличило масата на нашата галактика с около една четвърт и е отключило период на ускорено формиране на звезди, който продължил 2-4 млрд. години.

"Това е много важен момент", заяви астрономът Карме Галарт от Института по астрофизика на Канарските острови.

В Млечния път може да има милиарди планети-скитници

Всички видове галактики, включително Млечният път, започнали да се формират относително скоро след Големия взрив, белязал раждането на Вселената преди около 13,8 млрд. години, но били с по-малки размери в сравнение с наблюдаваните днес галактики. Звезди се формирали с бързи темпове в пределите на тогавашните галактики.

/ iStock/Getty Images

Астрономи отдавна се опитват да разберат дали Млечният път се е захранил от множество сблъсъци с по-малки галактики или е увеличил размерите си вследствие на един голям сблъсък. Телескопът "Гая" на Европейската космическа агенция картографирал близо 1,7 млрд. звезди в нашата галактика, като за някои от тях определил местоположението им, разстоянието им от Земята и яркостта им.

Въпросните звезди позволили на учените да установят, че обгръщащото Млечния път галактично хало е съставено най-вече от отломки от сблъсъка с галактиката Гая-Енцелад около 3,8 млрд. години след Големия взрив.

Учени откриха край Млечния път звезди, родили се в друга галактика

"Новото в изследването ни е, че определихме възрастта на звезди, произхождащи от двете галактики", отбеляза Галарт. Изтъквайки, че сблъсъкът е отключил период на формиране на звезди, той поясни, че става въпрос за постепенен процес, който може да изглежда бавен от човешка гледна точка, но не е толкова бавен от космическа гледна точка.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър астрономи".
БТА