/ iStock/Getty Images
Учени от Лайденския университет в Холандия установиха, че в Млечния път може да има милиарди планети-скитници - небесни тела, които имат голяма маса и кълбовидна форма, но не са гравитационно привлечени от звезди, съобщи Сайънс алърт.

Подобни обекти се движат свободно в космоса и могат да се сблъскат с други планети, включително със Земята.

Астрономи откриха две планети със загадъчен произход

Специалистите създали математически модел на планетни системи, каквито е възможно да има в Трапеца на Орион - разсеян звезден куп в мъглявината Орион. Симулацията включвала 500 подобни на Слънцето звезди, като около всяка от тях орбитирали четири, пет или шест планети. Става въпрос за 2522 планети, като масата на всяка от тях варирала от три земни маси (суперземя) до 130 юпитерови маси (кафяво джудже).

Учени откриха край Млечния път звезди, родили се в друга галактика

Оказало се, че за 11 милиона години след формирането си 357 планети напуснали своите системи и започнали да дрейфуват в космоса. При това 282 планети напуснали звездния куп, 75 се сблъскали със звездата си, а 34 - с друга планета. Ако резултатите от моделирането се вземат предвид за целия Млечен път, броят на планетите-скитници в нашата галактика може да достигне 16,5-100 милиарда.

Преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро
ThinkStock/Getty Images

Сблъсък отпреди 10 милиарда години е оформил Млечния път

Смята се, че големият ъгъл на наклона на оста на Уран е свързан със сблъсък със свободно движещо се космическо тяло, чиито размери са сходни с тези на планетата. Възможно е неоткритата досега девета планета в Слънчевата система също да е била скитник, докато не била привлечена от гравитацията на Слънцето.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА