Белгия и Франция на прага на нов дипломатически скандал
Белгия и Франция на прага на нов дипломатически скандал / Thinkstock/Getty Images

Белгия и Франция са на ръба на нов дипломатически скандал, след като френската полиция е задържала и разпитвала в продължение на часове белгийски полицаи, съобщиха местни медии.

Инцидентът настъпил във вторник вечерта, когато белгийски полицейски автомобил връщал незаконни мигранти към Франция. По закон белгийската полиция е длъжна да върне мигранти, за които е издадена заповед да напуснат Белгия, до границата на държавата, откъдето са проникнали.

Белгийските полицаи навлезли 50 м навътре в територията на Франция, без да си дават сметка, както твърдят техни колеги. Автомобилът им със съответните обозначения бил забелязан от буден френски гражданин, който незабавно подал сигнал до френската полиция. Така френските власти, които използвали автомобил без отличителни знаци, спрели белгийските полицаи, сложили им белезници и ги отвели за разпит.

Същевременно мигрантите били оставени да потеглят, накъдето намерят за добре. Белгийските полицаи били разпитвани в продължение на повече от четири часа без адвокат и преводач. Уточнява се, че те били фламандци, т.е. най-вероятно им е било трудно да се изразяват на френски.

Представител на френската полиция коментира, че въпросът с мигрантите е достатъчно чувствителен, за да се нанасят подобни удари под кръста от белгийска страна. По неговите думи положението лесно може да бъде изпуснато от контрол.

Белгийски полицейски синдикат настоява за намесата на министъра на вътрешните работи и заплашва със стачка. Задържаните белгийски полицаи вече са на свобода.

Последният дипломатически скандал между Белгия и Франция бе преди няколко месеца, когато бе установено, че белгийските власти не са подали на френските си колеги навременна информация.

Благодарение на този пропуск бе изтърван Салах Абдеслам, участвал в ноемврийските атентати в Париж. Предполага се, че залавянето му едва четири месеца по-късно е допринесло за успеха на атентатите в Брюксел, от които днес се навършват шест месеца.

Източник: БТА