/ iStock/Getty Images
Беларуският президент Александър Лукашенко подписа днес закон, който ограничава сериозно дейността на медиите в страната и позволява на властите да ги закриват без съдебно решение, предаде Асошиейтед прес.

Беларуските власти потвърдиха за ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции.

Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

Инцидентът бе осъден от Запада и привлече отново вниманието към репресиите на беларуските власти срещу медиите след избухването на протестите в страната срещу преизбирането на президента Лукашенко през август.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

Новият закон забранява на медиите да отразяват на живо неразрешени масови прояви. Той също така разрешава на министерството на информацията да затваря медии - мярка, за която досега бе необходимо съдебно решение. Нормативният акт освен това забранява публикуването на резултатите от неразрешени от властите проучвания на общественото мнение.

"Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле", заяви председателят на Беларуската асоциация на журналистите Андрей Бастунец.
БТА