Барозу призова за промяна на курса в областта на енергетиката
Барозу призова за промяна на курса в областта на енергетиката / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова 27-те страни членки на ЕС "да променят съществено курса в областта на енергетиката".

Достатъчно говорихме досега, вече е време за действия, заявява той в интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг", цитирано от БТА.

Барозу отбелязва, че Европейският съвет с участието на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз, насрочен за 8 и 9 март в Брюксел, ще даде възможност "да се набележат решителни мерки за посрещане на сегашните глобални предизвикателства, най-сериозните за нашата епоха".

Той добавя, че очаква от страните в ЕС "ясни решения по централните точки на нашата обща енергийна политика, тъй като 80 на сто от емисиите с парников ефект в атмосферата са свързани с енергетиката".

Неотдавна Европейският съюз реши на министерско равнище вредните емисии в страните членки да бъдат намалени с 20 на сто до 2020 г., а делът на биогоривата да достигне 10 на сто от използваните сега горива.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна председателства Европейския съюз до средата на тази година, вече обяви, че ще направи всичко по силите си предстоящият Европейски съвет в Брюксел да вземе конкретни решения, свързани с борбата срещу глобалните климатични изменения.