/ /Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че ураганът Иън може да е причинил смъртта на "значителен брой" хора при преминаването си над югоизточния щат Флорида, предаде Франс прес.

Байдън каза това при посещение във Вашингтон в централата на Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации.

"Възможно е това да е най-смъртоносният ураган в историята на Флорида", заяви президентът на САЩ. Той отбеляза, че числата "все още не са ясни, но получаваме първи информации за човешки жертви, които може да са значителен брой".
"Когато условията позволят, ще отида във Флорида, за да благодаря лично" на хората, участващи в спасителните и възстановителните операции, каза Байдън. Той уточни, че възнамерява да посети и Пуерто Рико - американска територия в Карибско море, където друг ураган - Фиона, причини смъртта на четирима души миналата седмица.

Президентът демократ каза, че е разговарял "четири-пет пъти" с републиканския губернатор на Флорида Рон Десантис, който е един от най-яростните му критици.
 
"Става въпрос за спасяване на хора и къщи.Това няма нищо общо с нашите разногласия по други теми", отговори сухо Байдън на журналистически въпрос.
Президентът на САЩ обеща да предостави на разположение на Флорида всички необходими федерални ресурси.

По-рано Десантис нарече нанесените от урагана Иън щети "исторически" и спомена за "опустошени градове" в щата.

Вече е потвърдена смъртта на двама души.
 
Спасителите са в надпревара с времето да открият оцелели. Това става в момент, когато започват да се появяват откъслечни съобщения за огромни щети и страховитата сила на урагана.

Над 2,6 милиона домакинства и търговски обекти остават без ток, сочат данни на местните електроенергийни системни оператори, цитирани от Ройтерс.

Иън връхлетя вчера Флорида като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Скоростта на съпътстващите ветрове достигаше 241 километра в час.

Иън отслабна над сушата до тропическа буря, но се очаква отново да набере сила и да връхлети утре като ураган щата Южна Каролина.
БТА