/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще издаде изпълнителна заповед за повишаване на капацитета на страната да приема бежанци и меморандум за разбирателство за правата на хората по света с нетрадиционна сексуална ориентация. Това съобщи днес неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан, който говори на пресконференция в Белия дом, обяви, че САЩ ще държат Русия отговорна за редица зловредни дейности. Вашингтон ще реагира срещу Москва когато и както намери за добре, отбеляза той.

Американският президент ще посети днес Държавния департамент, където ще представи външнополитическите си приоритети.

В речта си Байдън ще обяви замразяване на частичното изтегляне на военния контингент на САЩ от Германия, започнато от неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, съобщи Съливан.

През юни миналата година Тръмп каза, че броят на американските войници в Германия ще бъде намален от 52 хиляди на 25 хиляди, припомня Франс прес.
Байдън ще обяви още днес, че САЩ прекратяват подкрепата си за офанзивни операции в Йемен, където оглавяваната от Саудитска Арабия сунитска коалиция воюва срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници хуси.
БТА