Асанж струва на британските данъкоплатци 11 000 евро дневно
Асанж струва на британските данъкоплатци 11 000 евро дневно / снимка: Guliver/Getty Images

Полицейското наблюдение на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асанж, който от две години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, струва близо 11 000 евро дневно на британските данъкоплатци, съобщи Скотланд Ярд.

Между 19 юни 2012 г., когато Асанж намери убежище в посолството, и май 2014 г. наблюдението е струвало 6,4 млн. паунда (8 млн. евро). В тази сума се включват заплатите на полицаите, допълнителните часове работа, както и използването на автомобили, офиси и компютърна техника.

От две години полицаите осигуряват постоянно присъствие пред посолството, което се намира в тухлена жилищна сграда на няколко крачки от луксозния магазин Хародс. По „съображения за сигурност” Скотланд Ярд отказва да посочи колко служители са наети за наблюдението на 42-годишния австралиец.

Ако Джулиан Асанж излезе от посолството, той ще бъде арестуван въз основа на заповед за екстрадиция в Швеция, която го издирва заради обвинения в изнасилване и сексуална агресия. Бившият хакер, който твърди, че е невинен, се страхува, че след време може да бъде изпратен в САЩ, за да бъде съден за разкриването от Уикилийкс на стотици хиляди тайни документи, предава БГНЕС.

„Ние продължаваме да разчитаме на Еквадор да ни помогне да сложим край на трудното и скъпо пребиваване на г-н Асанж”, заяви вчера говорител на британското министерство. Но президентът на Еквадор Рафаел Кореа каза във вторник, че Асанж ще се ползва със защитата на страната му толкова дълго, колкото желае и, че може „да остане в посолството колкото е необходимо”.