Джулиан Асанж
Джулиан Асанж / БГНЕС
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж се оплака, че няма възможност да води поверителни разговори с адвокатите си, като прекъсна за кратко третия ден от гледането на американската молба за екстрадирането му в британски съд, предаде Франс прес.

"Не мога да водя истински поверителни разговори с адвокатите си. Не мога да говоря с тях, не мога да им задавам въпроси, не мога да им давам инструкции", заяви Асанж в съдебната зала в Лондон. Той беше поставен в стъклена клетка и отбеляза, че поставени наблизо микрофони могат да хващат части от разговори на обвиняемия със защитата му.

Американските представители "имат сто пъти повече контакти със своите адвокати", каза той.

Асанж опитал да се свърже с Белия дом и Хилари Клинтън

Съдийката Ванеса Барейтсър бързо прекъсна изказването на Асанж, като нареди кратка почивка. "Обикновено обвиняемите нямат думата, когато не дават показания", заяви тя.

Джулиан Асанж е издирван от САЩ за разпространяването на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор за шпионаж и компютърно пиратство.

Един от адвокатите на Асанж изтъкна, че основателят на Уикилийкс не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, защото британско-американско споразумение забранява екстрадиции за политически нарушения, предаде Асошиейтед прес.

Асанж заявява, че е действал като журналист и поради това е защитен от Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото. Защитата му заема позицията, че обвиненията на САЩ са политически мотивирана злоупотреба с власт.

Адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви в британския съд, че екстрадирането за политически нарушения се забранява от Договора за екстрадиция между Великобритания и САЩ от 2003 г.

"Ако не става дума за тероризъм или друго престъпление с употреба на насилие, тогава принципът, че не бива да бъдете екстрадиран за политическо нарушение, е с практически универсално приложение. Този принцип съществува от над 100 години. САЩ, естествено, го включват във всеки договор, защото не искат техни граждани да бъдат екстрадирани за политически нарушения", изтъкна адвокатът.
БТА