Аржентина постави под свой контрол корабоплаването за Фолклендските острови
Аржентина постави под свой контрол корабоплаването за Фолклендските острови / снимкa: БГНЕС

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер издаде указ, поставящ движението на плавателни съдове от и за Фолклендските острови под контрола на Буенос Айрес, с което задълбочи спора с Великобритания за проучване на петролните и газовите залежи на архипелага, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Постановлението изисква също правителствено разрешение за плаването на съдове от и за остров Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови, които също са обект на териториални претенции от страна на южноамериканската държава.

По-рано този месец Аржентина протестира пред Великобритания заради плановете британски компании да започнат проучвания на петролните и газовите залежи на Фолклендските острови, наричани Малвински от Буенос Айрес, пише БТА.

Двете държави водиха война заради архипелага през 1982 г. Въпреки военната победа на Великобритания Аржентина смята целия южноатлантически континентален шелф за своя територия.

Британското външно министерство заяви, че указът няма да засегне корабоплаването в района, тъй като регулирането на аржентинските териториални води е работа на властите в Буенос Айрес, докато териториалните води на Фолклендските острови се контролират от тамошните власти, отбеляза АП.