Армията на Израел
Армията на Израел / снимка: Reuters, архив

Израелските отбранителни сили (ИОС) или въоръжените сили на Израел са наричани често ЦАХАЛ, както и „Войскови сили за отбрана на Израел". Те включват сухопътни сили, военновъздушни сили и военноморски флот.

Създадени са на 31 май 1948 г., след образуването на Израел, за да „защитават съществуването, териториалната цялост и суверенитета на израелската държава", да „предпазват жителите на Израел" и "да се борят срещу всички форми на тероризма, които застрашават всекидневния живот."

Предшествениците на ИОС са Хагана (най-вече операционното му крило Палмах), Иргун и британските въоръжени сили (най-вече еврейската бригада, която се бие по време на Втората световна война). Тайните организации Иргун (Ецел) и Лехи действат съвместно с ИОС до края на Арабско-Израелската война от 1948 г., след което са разпуснати.

В Израел военната служба е 24 месеца за жените и 36 месеца за мъжете. Освободени от военна служба са само ултрарелигиозните евреи, израелските араби, всички неевреи, бременните или омъжени жени. До навършването на 42-та си година всички мъже подлежат на едномесечен запас всяка година, а жените - до навършването на 24-годишна възраст.

Страната има над 4000 съвременни танка и бронирани машини, както и над 2000 бойни самолета и вертолета. Цялата територия на Израел е защитена с т.нар. ракетен щит.

Според експерти и запознати в областта още от 1967 г. страната разполага със собствено ядрено оръжие, разработено в атомния изследователски център край Димона, в пустинята Негев.

Източник: Wikipedia