Арестуваха сина на бивш лидер на Грузия, опитал преврат срещу Саакашвили
Арестуваха сина на бивш лидер на Грузия, опитал преврат срещу Саакашвили / снимкa: БГНЕС

Грузинската полиция арестува сина на първия постсъветски лидер на Грузия Звиад Гамсахурдия по обвинение в опит за преврат срещу президента Михаил Саакашвили, предаде Ройтерс.

Високопоставен правителствен източник, пожелал анонимност, заяви пред агенцията, че Цотне Гамсахурдия бил арестуван вчера, веднага след като пристигнал на летището в Тбилиси.

Цотне Гамсахурдия бе обвинен през 2007 г. в опит за преврат и връзки с руските тайни служби след протести на опозицията срещу Саакашвили.

Саакашвили дойде на власт с "розовата революция" през 2003 г. и шокира западните си съюзници, когато използва полицията, за да потуши протестите през ноември 2007 г. Властите казаха тогава, че са предотвратили преврат и обвиниха Русия, че стои зад безредиците.

Бащата на Цотне бе президент на Грузия от 1990 до 1991 г. Той насочи страната към независимост от Съветския съюз, но я хвърли и в гражданска война. Звиад Гамсахурдия избяга в Русия, но скоро след това се върна и почина през 1993 г. в западна Грузия, съобщи БТА.