Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе арестуван по подозрения в корупция във връзка с присъждането на домакинството на Световното първенство през 2022-ра година на Катар, съобщи Льо Монд.

63-годишният Платини е бил задържан по време на акция, която е част от разследване на процеса за избор на домакин за Мондиал '22.

Боби Михайлов аут от Изпълкома на УЕФА

Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Топ 10 на най-великите футболисти в историята (ВИДЕО)

Изборът на ФИФА предизвика доста критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков". Още в дните след решението на ФИФА имаше обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома. Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година. Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-та година.

Мишел Платини подаде оставка като шеф на УЕФА

Това не са първите проблеми на трикратния носител на Златната топка със закона. В момента той изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе признат за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.
БГНЕС