/ iStock/Getty Images
Правителствата на Турция и Германия уговарят споразумение, което ще създаде турски училища в най-голямата страна в ЕС. Според новите предложения те ще бъдат разположени в Берлин, Кьолн и Франкфурт.

Германското правителство води интензивни преговори с Анкара относно плановете за създаване на турски училища в Берлин, Кьолн и Франкфурт, съобщава всекидневникът „Зюддойче Цайтунг”.
 
Това са три от петте най-големи градове в Германия, в които има значително население от турски граждани и германци с турски произход.

Потенциалното споразумение би работило по същия начин, благодарение на който в Турция са създадени три германски училища - в Анкара, Истанбул и Измир.

През 2018 г. турското правителство спря закриването на германското училище в Измир, заради изтичане на лиценза му за работа.
  Преговорите, в които са участвали федералното правителство на Германия и федералните администрации, отговорни за училищата, продължават от миналото лято и в момента проектът за споразумение се преглежда.

Според външното министерство планираното споразумение с правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган сега е насочено към "осигуряване на правна рамка за германските училища в Анкара, Истанбул и Измир".
  Според „Зюддойче Цайтунг” предложените турски училища в Германия ще работят като заместващи училища. Въпреки че на тези частни училища ще бъде позволено да избират методи на преподаване и да наемат служители, те ще предлагат учебно съдържание, което е еквивалентно на това в държавните училища. Те ще изискват одобрение на държавата и ще се подчиняват на съответните държавни закони.

Близо 3 милиона души с турски корени живеят в Германия, половината от които имат немско гражданство.
БГНЕС