Амнести интернешънъл призовава палестинските власти да прекратят цикъла на безнаказаност
Амнести интернешънъл призовава палестинските власти да прекратят цикъла на безнаказаност / netinfo

В доклад от 58 страници, озаглавен "Окупираните палестински територии в плен на вътрешни борби", правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова палестинските власти да сложат край на цикъла на безнаказаност в палестинските територии, предадоха световните агенции.

В доклада се отбелязва, че през първата половина на 2007 г. само в Ивицата Газа жертви на вътрешнопалестинските борби са станали 350 палестинци.

Движението Хамас, което от средата на юни е поело контрола над Ивицата Газа, все по-често извършва там арести на произволен принцип и прибягва до мъчения на задържаните.

На Западния бряг, контролиран от партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас, силите за сигурност арестуват привърженици на Хамас също на произволен принцип, но не предприемат нищо срещу членове на Фатах, отговорни за отвличания, пожари и други нападения, се отбелязва в доклада.

В доклада се призовава за създаването на независима експертна комисия, която да разследва случаите на нарушаване на правата на човека в палестинските територии от началото на 2006 г. Лидерите на Хамас и на Фатах пък трябва да поемат ангажимента да прилагат всички препоръки на независимата комисия, допълва в доклада си базираната в Лондон "Амнести интернешънъл".