Американският пастор се отказва да гори екземпляри от Корана
Американският пастор се отказва да гори екземпляри от Корана / снимка: Reuters

Пасторът Тери Джоунс от малка църква във Флорида заяви днес, че се отказва от плановете си да гори екземпляри от Корана утре по повод деветгодишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., предаде Ройтерс.

Той изрази надежда, че мюсюлмански имам ще организира среща с онези, които възнамеряват да строят ислямски център в близост до мястото на атентатите в Ню Йорк.

"За момента ние планираме да не направим това", каза по утринното предаване на Ей Би Си "Добро утро, Америка" пасторът. "Вярваме, че имамът ще удържи думата си, както обеща вчера . . . Вярваме, че ние, както каза той и обеща, ще се срещнем с имама  в Ню Йорк утре", допълни евангелисткият пастор на 50 души в Гейнсвил, щата Флорида.   

Снощи бе съобщено, че Тери Джоунс е разговарял с Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида. Било уговорено двамата днес да отпътуват за Ню Йорк, за да се срещнат с имам Фейсал Абдул Рауф, който е глава на организацията, планираща създаването на мюсюлмански културен център на две пресечки от "кота нула", където се издигаха кулите на Световния търговски център, посочва АП.

Агенцията съобщава, че Тери Джоунс е обявил и пред Ен Би Си вестта, че утре няма да гори екземпляри от Корана, пише БТА. Пред сутрешното предаване "Днес" на телевизионния канал пасторът казал, че ако се срещне с имама в Ню Йорк, няма да гори утре свещената книга на мюсюлманите. Не е ясно дали Джоунс има предвид, че изгарянето е отменено изобщо или това се отнася само за събота, подчертава АП.