Американски военни ще шпионират Афганистан с дирижабли
Американски военни ще шпионират Афганистан с дирижабли / Reuters

От няколко месеца американските военновъздушни сили работят по два проекта за дирижабли, чиято задача ще е да шпионират вражеските сили в Афганистан, съобщава френският в. "Фигаро".

По-големият, на име "Блу девил" ("Синият дявол"), ще е дълъг около сто метра и обем 40 000 куб. м. Това е един от най-внушителните дирижабли, конструирани от Втората световна война насам, отбелязва източник, близък до тази военна програма, цитиран от сп. "Уайъд".

Използвани през Първата световна война от германската армия при операции за локализиране и за бомбардировки, до 30-те години дирижаблите преживяват търговски подем, но пожарът, изпепелил през 1937 г. дирижабъла "Хинденбург", и конкуренцията на самолетите решават съдбата им.

Дирижаблите обаче имат едно забележително предимство: автономност на полета - способността да останат във въздуха дълго без презареждане. "Блу девил" ще може да стои във въздуха цяла седмица на височина над 6000 метра, докато другият летателен апарат "Лонг индюрънс мълти-интелиджънс виикъл" (LEMV) ще може да бъде в автономен полет три седмици, посочва БТА.

Според "Уайъд" американската армия смята да съсредоточи в тези управлявани от земята дирижабли цял арсенал от звукови и видео детектори, които ще наблюдават околните райони. На борда ще има камери и радари, които ще откриват и анализират движения на вражеска територия. За разлика от обикновените безпилотни самолети, при които е необходима намесата на наземни анализатори, суперкомпютър на борда на дирижабъла ще предава исканата информация на войниците за по-малко от 15 секунди. Това може да промени характера на въздушното наблюдение, казва пред списанието генерал-лейтенант Дейвид Дептула, който до октомври 2010 г. отговаряше за разузнаването в американските ВВС.

Американските военни, които от 2003 г. използват привързани към земята балони с хелий за наблюдение на афганистанската територия, посвещават значителни средства на програмата за автономни дирижабли. Проектът "Блу девил" е с бюджет от 211 милиона долара и ако разработването му приключи успешно, първият полет на дилижабъла ще е на 15 октомври. Проектът LEMV е поверен на компания "Нортроп Груман". Тригодишният договор е на обща стойност 517 млн. долара, а първият полет е планиран за декември тази година, посочва на сайта си американският военнопромишлен гигант, допълва "Фигаро".