Американски тълковен речник обяви социализъм за дума на годината
Американски тълковен речник обяви социализъм за дума на годината / ThinckStock/Getty Images

Думата "социализъм" се е оказала най-проверяваната през изминалата година на сайта на известния тълковен речник "Мериам-Уебстър" и беше обявена за дума на годината, предаде ТАСС.

"Думата на годината" се избира въз основа на търсенията в онлайн-версията на речника. Интернет потребителите са търсили значението на "социализъм" със 169% по-често от миналата година, когато най-популярна беше думата "култура".

Според редакторът на речника Питър Соколовски, успехът на думата "социализъм" се дължи на кампанията на левия политик Бърни Сандърс, който се обявява за демократичен социалист и поддръжник на скандинавския социалдемократичен модел. "Това, че Сандърс се представя като социалист, говори че свързването на термина със Студената война е останало в миналото", смята издателят.

През 2015 г. се оказаха популярни и други думи с наставка "-изъм". Търсенията на "фашизъм" са нараснали силно след изявлението на Доналд Тръмп, че иска да забрани на мюсюлманите да влизат на територията на САЩ.

Тръмп иска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ

Думата "тероризъм" е била проверявана след терористичните атентати в Париж, в Колорадо Спрингс и в Сан Бернардино, а думата "расизъм" е била търсена 1,5 пъти по-често във връзка със стрелбата срещу вярващи в църква в Южна Каролина, протестите в университета на Мисури и инцидентите с полицейско насилие в САЩ.

Нападателите в Сан Бернардино носели над 1600 патрона

"Социализъм" беше "дума на годината" и през 2012 г., но тогава делеше почетното място с думата "капитализъм", отбелязва ТАСС.

Източник: БТА