Американка ще съди Саудитска Арабия заради атентатите на 11 септември
Американка ще съди Саудитска Арабия заради атентатите на 11 септември / Guliver/Getty Images

Американска гражданка подаде първия съдебен иск срещу Саудитска Арабия въз основа на одобрения от Конгреса на САЩ закон, даващ право на семействата на жертвите на терористичните актове на 11 септември 2001 г. да съдят Саудитска Арабия, предаде ТАСС.

11 септември - 15 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

Стефани Рос де Симон, чийто мъж бе офицер от военноморските сили на САЩ и загина при разбиването на един от самолетите на терористите в сградата на Пентагона, подаде иска си в градски съд на Вашингтон. В него тя обвинява властите на Саудитска Арабия, че са оказвали подкрепа на терористичната мрежа Ал Кайда и нейния ликвидиран по-късно главатар Осама бин Ладен, което ги прави причастни към гибелта на съпруга й.

Жената иска парична компенсация, чийто размер не се разкрива. Искът е подаден и от името на дъщерята на двамата. Жената е била бременна, когато мъжът й загинал при атентата.

Близки на жертвите на атаките от 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

и още: САЩ имат съмнения, но не и доказателства за саудитска намеса на 11 септември

В сряда двете палати на Конгреса одобриха закона, като преодоляха наложеното от президента Барак Обама вето върху него. Това става за първи път по време на президентството на Обама.

В писмо до законодателите той предупреди, че преодоляването на ветото "може да има разрушителни" последствия за Пентагона и за разположените зад граница американски военнослужещи, които могат да станат обекти на подобни искове.

Какво се случи в САЩ на 11 септември 2001 година?

Саудитска Арабия, от своя страна, също положи големи усилия да не допусне приемането на опасния за нея закон, като заплаши да разпродаде активите си в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари, за да не допусне тяхното блокиране в случай на решение на американските съдилища по искове на американски граждани.

По данни на финансовото министерство на САЩ американските дългове към Саудитска Арабия, от друга страна, възлизат на близо 117 млрд. долара.

Източник: БТА