На 11 септември 2001 година 18 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво. При атентатите загиват близо 3000 души и те са най-кървавите в историята на САЩ.

Вижте хронологията

Петима терористи отклоняват полет №11 на „Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват „Боинг 767-723" към Северната кула на Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима терористи принуждават „Боинг 767-222" на „Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център.

ЦРУ не открили данни за причастност на Саудитска Арабия към атаките от 11 септември

Друга група от петима терористи превзема „Боинг 757-223" на „Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - „Боинг 757-222", изпълняващ 93 на „Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Бин Ладен планирал 11 септември след авиокатастрофа през 1999 г.

Според някои конспиративни теории в чудовищното престъпление на 11 септември 2001 година са замесени американските власти и спецслужби.

Каква е истината?

Официалното становище е, че срутването на трите сгради е причинено от интензивни пожари от горивото в самолетите.

Някои конспиративни теории твърдят се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета. При разбиването на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят.

Ал Кайда разпространи посмъртно видеообръщение на двама атентатори от 11 септември

И още, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена".

Интересно е, че в сграда 7 не се удря самолет, нито пък е била директно изложена на горящо самолетно гориво. В исторически план и преди кулите близнаци други сгради са горели, но това никога не е водело до щети по основната конструкция на сградите.

Проучвания гласят, че 40% от американците дори не знаят, че тази сграда се е срутила. Ако това се беше случило в друг ден, това щеше да е една огромна новина. Но нейното необяснимо разрушение я поставя в сянката на кулите близанаци.

Досега не е било открито и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.