Абас призова за разполагане на международни сили в Ивицата Газа
Абас призова за разполагане на международни сили в Ивицата Газа / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас призова за разполагане на международни сили в Ивицата Газа, която е под контрола на радикалното движение Хамас, предаде Франс прес.Абас каза това на среща с италианския премиер Романо Проди.

"Настояхме за необходимостта от разполагане на международни сили в Ивицата Газа, за да се гарантира изпращането на хуманитарните помощи и да могат гражданите на влизат и излизат свободно", заяви Махмуд Абас пред журналисти след срещата с Проди в Рамала, на Западния бряг. Той посочи за пример хилядите палестинци, блокирани от един месец на летището в Рафах на границата между Египет и Ивицата Газа. По силата на споразумение от ноември 2005 г. терминалът може да функционира само в присъствието на европейски наблюдатели.

Според Романо Проди разполагането на международни сили изисква съгласието на всички засегнати страни и "въпросът още не е обсъден подробно".

Ислямисткото движение Хамас, което контролира Ивицата Газа от 15 юни, след като прогони верните на Абас сили за сигурност, многократно се обяви против разполагането на международни сили, заявявайки, че ще гледа на тях като на "окупационни сили".

"Няма да приемем присъствието на международни сили. Разполагането им в Ивицата Газа се възприема като окупация", каза и днес лидерът на парламентарния блок на Хамас Салах Бардауил пред журналисти в Газа. Той обвини Абас, че се съюзява с чужди страни срещу Хамас.

Палестинският президент отново изключи възможността за какъвто и да било диалог с Хамас преди възстановяване на обстановката такава, каквато е била преди 15 юни в Ивицата Газа.

Проди изрази подкрепата си за Абас и кризисното правителство, оглавено от Салам Фаяд след силовите действия на Хамас.

Това е първото посещение на Романо Проди в палестинските територии след идването му на власт през пролетта на 2006 г. Вчера той разговаря в Ерусалим с израелския премиер Ехуд Олмерт.