9 години затвор за южнокореец, шпионирал за КНДР
9 години затвор за южнокореец, шпионирал за КНДР / netinfo

Съд в Сеул осъди южнокореец с американско гражданство на девет години затвор за шпионаж в полза на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Четиридесет и четиригодишният южнокореец на име Джан Мин-хо е натурализиран американец и е познат също под името Майкъл Джан. Съдът в Сеул постанови, че Джан е играл ключова роля в предоставяне на държавни тайни на севернокорейски агенти и в уреждане на срещи между севернокорейски агенти и други четирима южнокорейци, които също бяха осъдени за шпионаж днес.

Джан е задължен да върне 19 милиона вона /15 100 евро/, които според съда е получил от Пхенян за шпионската си дейност от 1998 година, пише БТА.

Сред другите четирима осъдени са един бивш и един настоящ представител на южнокорейската лява опозиционна Демократическа трудова партия. Всички четирима са наказани със затвор от четири до шест години.

Северна Корея може да се възприема като партньор за диалог и сътрудничество за мирно обединение на разделения Корейски полуостров, реши съдът. Трудно е обаче да се докаже, че Северна Корея се е отказала от желанието си комунистите да оглавят обединението с цел да свалят южнокорейския демократичен режим и този процес доказва това, добави съдът.

Джан и другите четирима южнокорейци бяха привлечени под отговорност през декември миналата година по обвинения за ръководене на шпионски канал от 2002 г. по нареждане на Пхенян и за предаване на тайна информация на комунистическата северна съседка.