/ NOVA
Земетресение с магнитуд 7,5 беше регистрирано в централната и южната част на Мексико. Засега се съобщава за един загинал, предадоха световните агенции.

Националната сеизмологична служба заяви, че трусът е бил с епицентър на 23 километра югоизточно от град Крусесита на тихоокеанското крайбрежие в щата Оахака и на дълбочина 5 километра.

Координаторът на силите за гражданска защита Давид Леон каза, че в Оахака е загинал един човек. По думите му няма опасност от цунами.
 

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви по-рано, че няма информация за разрушения. Той призова хората да запазят спокойствие в случай на вторични трусове. Местните власти в Оахака обаче съобщиха за нанесени щети на сгради.
Земетресението беше усетено в столицата Мексико, която се намира на около 700 километра от Крусесита. Много хора в столицата излязоха по улиците и в парковете, след като бе задействат сигналът за тревога, а по фасадите на някои сгради се забелязваха пукнатини.

Властите съобщиха, че град Оахака де Хуарес - административният център на щата Оахака, е останал без електричество след земетресението.

Според Геофизическия институт на САЩ трусът е бил усетен силно или умерено от около 2 милиона души, а 49 милиона са го усетили слабо.
 
Земетресението беше усетено и в Гватемала, където националната служба за бедствени ситуации издаде предупреждение за цунами за южното тихоокеанско крайбрежие на страната и посъветва хората да се отдалечат от морето.



При земетресението няма пострадали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в Мексико е установило контакт с наши сънародници, живеещи в столицата на щата Охака, в близост до района на епицентъра на труса, който е на 23 км южно от град Крусесита. Те са споделили, че са добре, трусовете са били продължителни, но няма големи разрушения.

От мисията ни прозвъняват българските граждани, които живеят близо до епицентъра на земетресението. Дипломатите ни са в готовност да окажат съдействие при необходимост.


 
БГНЕС