/ iStock/Getty Images
Джакпотът в лотарията "Пауърбол" на стойност 731,1 милиона долара е спечелен с един билет, продаден в Лонаконинг, щата Мериленд, в магазин от веригата "Кони Маркет", предаде Асошиейтед прес.

Магазинът, който се намира в окръг Алегени, ще получи бонус от 100 000 долара за продажбата на билета за петата най-голяма лотарийна печалба в историята на САЩ.

Джакпотът в "Пауърбол" се натрупа до внушителните над 730 милиона долара, след като повече от четири месеца никой не успя да познае печелившите числа.

Още по-солидно е натрупването в лотарията "Мега милиони", в която джакпотът надхвърли 970 милиона долара преди поредния тираж в петък вечер.
Късметлията, спечелил джакпота в "Пауърбол", може да остане неизвестен - Мериленд е един от щатите, които позволяват на печелившите да останат анонимни. Опазването на подобна крупна сума в тайна обаче е трудно, особено ако билетът е закупен от местен жител.

Лонаконинг е град с около 300 семейства, в който нивото на бедност е около 20 процента - много над средното за страната.

Оцелелият джакпот в лотарията "Мега милиони" на стойност 970 милиона долара е третият най-голям в историята на САЩ.

За първите натрупванията и в двете лотарии надхвърлиха 700 милиона долара.

Най-големият джакпот в размер на 1,58 милиарда долара, който се натрупа в лотарията "Пауърбол", беше спечелен от трима души през 2016 г., припомня агенцията.

И в двете лотарии няма печеливши от средата на септември. Толкова дълъг период без победител е рядкост, но същевременно отразява изключително малките шансове за печалба - едно на 292,2 милиона в "Пауърбол" и едно на 302,5 милиона в "Мега милиони".

Късметлиите, ударили джакпота, могат да избират да получат цялата сума или на части. Повечето печеливши предпочитат да приберат парите накуп. Това означава, че късметлията в "Пауърбол" може да получи 546,5 милиона, а при евентуален успех "Мега милиони" печелившият може да вземе 715,3 милиона долара.

Двете лотарии се играят в 45 щата, столицата Вашингтон и на американските Вирджински острови. "Пауърбол" се разиграва и в Пуерто Рико. 
БТА