6 души загинаха при сблъсъци между племена в Либия
6 души загинаха при сблъсъци между племена в Либия / снимка: Reuters, архив

Шест души загинаха и 20 бяха ранени през последните 24 часа при въоръжени сблъсъци между либийски племена в югоизточната пустинна част на Либия, съобщиха местни представители и племенни източници, цитирани от Франс прес.

Петима души загинаха при сблъсъци между племето Зуаи и Тобу в град Куфра. Шести човек, член на Зуаи, е бил убит. Говорителят на Преходния национален съвет Мохамед ал Харизи потвърди броя на жертвите. Двайсет души са ранени. "Това е проблем между двете племена и се полагат усилия за намиране на мирно решение", изтъкна Харизи.

Участниците в сблъсъците първоначално използвали леки оръжия, но в последствие прибегнали до ракети, предава БТА. Според член на племето Тобу противниковото племе е подкрепяно от Преходния национален съвет. "Има проект за изтребването на Тобу. Ситуацията ни в момента е по-лоша, отколкото бе по времето на Кадафи", отбеляза той.

Сред петимата загинали двама били от клана Тобу, в който влизат тъмнокожи, подлагани на дискриминация при режима на Муамар Кадафи.