400 души убити от началото на бунта в Източна Либия
400 души убити от началото на бунта в Източна Либия / Reuters, архив

При потушаването на бунта в Източна Либия са загинали най-малко 400 души, а 2000 са ранени, съобщиха лекари в Бенгази - втори по големина град в Либия и тилова база на бунтовниците срещу Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Либийските бунтовници са си върнали контрола над централния площад на град Зауия, който бе превзет по-рано през деня от силите на режима на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс, като се позова на представител на опозицията. Войските на Кадафи са на един километър извън Зауия. Градът се намира на 50 километра западно от Триполи и е най-близкият град до либийската столица, който е в ръцете на противниците на Кадафи. В Зауия към този момент не се водят сражения.

В държания от бунтовниците град Рас Лануф, източно от Триполи силите на Кадафи нанесоха няколко въздушни удара, които засегнаха петролни инсталации и петролни кладенци.

Броят на бежанци от Либия към Тунис е намалял през последните дни, което поражда подозрения, че те биват задържани от либийската страна на границата.

Във вторник границата е била прекосена от около 3000 души. За сравнение през изминалата седмица в Тунис са влизали по над 10 000 души на ден от Либия. Представители на Червения кръст допускат, че е възможно броят на бежанците отново да нарасне в бъдеще.

Сателитни кадри от САЩ и Великобритания показвали концентрации на хора от либийската страна на границата, заяви регионалният представител на Червения кръст Монджи Слим.

Директорът на Върховния комисариат на ООН за бежанците Антонио Гутериш заяви, че е получил същата информация за задържане на бежанци от либийска страна, но няма доказателства.

Междувременно стана ясно, че добивът на петрол в Либия е намалял над три пъти от началото на размириците - от 1,6 милиона на около половин милион барела дневно, тъй като много чуждестранни и местни работници са напуснали петролните находища. Това съобщи председателят на либийската Национална петролна корпорация Шукри Ганим, цитиран от Ройтерс. "В Либия петролните полета са разпръснати из пустинята. Много чуждестранни работници се паникьосаха и поискаха да си тръгнат. И либийски работници последваха примера им", обясни Ганим.