/ iStock/Getty Images
Американският щат Калифорния издаде заповед 40-те му милиона жители да „си останат вкъщи“, докато Вашингтон предупреди американците да се завърнат у дома, или да останат в чужбина за неопределено време, предава Reuters, като посочва, че броят на смъртните случаи от новия коронавирус в страната достигна 200.

Директивата на губернатора Гавин Нюзом, която влиза в сила веднага, отбелязва най-голямата и строга мярка в САЩ при влошаващата се криза в общественото здраве, породена от избухването на COVID-19, за който той прогнозира, че може да зарази повече от половината щат в рамките на осем седмици.

За втори пореден ден в Ухан няма нови случаи на заразени с коронавирус

Докато властите увеличаваха мерките за предотвратяване на разпространението на вируса, Вашингтон може да обяви ограничения за пътуване през границата между САЩ и Мексико веднага след петък, като ограничи преминаването до основните пътувания, заявиха двама служители, информирани по въпроса. Това ще последва подобна мярка в сряда, с която бе затворена границата с Канада.

Намаляват заплатите на албанските министри и депутати до „края на войната с коронавируса”

В момента в САЩ са затворени училища и търговски обекти, а милиони са принудени да работят от вкъщи, докато други изобщо губят работата си.

Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите, че ако пътуват в чужбина, „вашите планове за пътуване може да бъдат сериозно нарушени и може да бъдете принудени да останете извън Съединените щати за неопределен срок“.