/ БТА
Въоръжени нападатели са убили най-малко 33 души, когато са открили огън по земеделски производители на зеленчуци в Буркина Фасо, съобщи губернаторът на региона Букъл дю Мухун.

Голяма част от страната, включително части от западния регион Boucle du Mouhoun, е в извънредно положение от март, докато правителството се опитва да се бори с джихадистките атаки, предаде АФП.

"Вечерта в четвъртък, 11 май, около 17:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич) село Юлу в департамента Шериба, провинция Мухун, пострада от страхливо и варварско терористично нападение", се казва в изявление на губернатора Бабо Пиер Басинга.

"Въоръжените лица се насочиха към мирни цивилни граждани", които се занимаваха със земеделие покрай реката, каза той и добави, че "предварителният брой на загиналите" е 33 души.

Местни източници потвърдиха присъствието на тежко въоръжени нападатели на мотоциклети, които са стреляли безразборно.

Жертвите бяха погребани в петък.

В Чериба хората също така съобщиха, че при нападението са били ранени още трима души и че преди да стрелят, извършителите са опожарили имущество.

Губернаторът заяви, че сигурността в района е засилена.

Буркина Фасо, в която през 2022 г. бяха извършени два военни преврата, се бори с джихадистки бунт, преминал от Мали през 2015 г.

Капитан Ибрахим Траоре, преходният президент на Буркина, който извърши последния преврат на 30 септември, си е поставил за цел да си възвърне 40% от територията на страната, която се контролира от джихадисти, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава".

По данни на неправителствените организации в резултат на насилието са загинали над 10 000 души - цивилни и военни, а около два милиона души са били разселени. 
БГНЕС