/ БТА
Неидентифицирани нападатели убиха 40 души и раниха 33 при нападение срещу армията и доброволческите сили за защита в северната част на Буркина Фасо, се казва в изявление на правителството, информира Ройтерс.

Нападението е извършено в събота в село Аорема близо до град Уахигуя в Северния регион, недалеч от Мали - район, завладян от ислямистки групировки, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които от години многократно са извършвали нападения.

Не е ясно коя групировка е извършила нападението. То идва девет дни, след като въоръжени лица убиха 44 души в селата Кураку и Тондоби в северната част на западноафриканската страна.

Шестима войници и 34 членове на доброволните отбранителни сили бяха убити при нападението в събота, се казва в изявлението. Правителството насърчава цивилните граждани да се присъединят към местните отбранителни сили, за да се опита да прекрати продължаващото вече осем години насилие, при което загинаха хиляди и милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Размириците в Буркина Фасо предизвикаха два преврата през миналата година, извършени от военните, които обещаха да си върнат контрола над страната, но не успяха да спрат нападенията.

Размириците в региона започнаха в Мали през 2012 г., когато ислямистите се възползваха от сепаратистко въстание на туарегите. Оттогава насилието се разпространи в съседните Буркина Фасо и Нигер и заплашва да дестабилизира още повече съседните държави, предупреждава Ройтерс.
Пламен Йотински/БТА