Буркина Фасо
Буркина Фасо / БГНЕС
Франция ще се съобрази с условията на искането на Буркина Фасо за изтегляне на войските й от западноафриканската страна до месец, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В понеделник властите в Буркина Фасо казаха, че са решили да прекратят военното споразумение, позволяващо на френските войски да се бият срещу бунтовниците на нейна територия, защото правителството иска страната да се защитава сама.

Джихадисти отвлякоха 50 жени в Буркина Фасо


"Във вторник, на 24 януари, официално получихме уведомление за денонсиране от страна на правителството на Буркина Фасо на споразумението от 2018 г., отнасящо се до статута на френските войски, намиращи се в тази държава", посочи говорителка на министерството в изявление, изпратено на Ройтерс.

В съответствие с условията на споразумението, денонсирането му влиза в сила един месец след получаване на писмено уведомление. Ще се съобразим с условията на това споразумение като изпълним искането", са казва още в изявлението.

15 войници загинаха в поредица от взривове на мини в Буркина Фасо

Западноафриканската страна се бори с ислямистки бунтовнически групировки, свързани с Ал Каида и "Ислямска държава", които контролират големи части от територията ѝ, и са прокудили от домовете им милиони хора в региона на Сахел, посочва Ройтерс.

Националната телевизия на Буркина Фасо съобщи в събота, че правителството е денонсирало военното споразумение от 2018 г. с Париж на 18 януари, давайки на Франция един месец да изтегли войските си.

Франция е оставила между 200 и 400 членове на специалните си сили на територията на западноафриканската страна. Тя изтегли войските си от Мали миналата година, след като военната хунта сключи сделка с руската частна военна компания "Вагнер" за съвместни операции срещу бунтовниците, отбелязва Ройтерс.
Алексей Маргоевски/БТА