/ Thinkstock/Getty Images
Белгийски гражданин бе осъден в Антверпен на 28 години затвор по обвинение в убийство на заложник, докато воювал като джихадист в Сирия, предаде Ройтерс.

Това е първата присъда за убийство, произнесена срещу завърнал се в Белгия джихадист.

Двайсет и четири годишният сега Хаким Елуасаки се прибрал в Белгия през 2013 г. след като бил ранен в сирийския конфликт. Няколко месеца преди това полицията засякла негов телефонен разговор, в койт0о той се хвалел пред приятелката си, че е екзекутирал заложник.

Перфектно организираният ужас на Ислямска държава

Семейството на екзекутирания пленник трябвало да плати 70 хиляди евро откуп, но събрало едва 30 хиляди.
Един куршум в главата, бум, ха-ха-ха
Това казал Елуасаки на приятелката си според съдебните документи

Съдията окачестви действията на обвиняемия като "нехуманни и напълно неприемливи".

Младият джихадист живее в град Вилворде край Брюксел. Преди да замине за Сирия, той е бил част от групата "Шериат за Белгия", вербуваща млади белгийци като бойци на "Ислямска държава" и други групировки в Близкия изток. Лидерът на "Шериат за Белгия" и още няколко нейни членове бяха осъдени през 2015 г. на големи срокове затвор.

„Лъвчетата на халифата“ убиват пленници във видео на Ислямска държава

Около 450 души са напуснали Белгия, за да се сражават в Сирия и Ирак. Смятано на глава от населението, Белгия е европейската страна с най-голям "принос" в числеността на чуждестранните джихадисти. Завърнали се от Сирия бойци са замесени във въоръжени нападения, станали в Белгия, Франция и другаде из Европа, припомни Ройтерс.
БТА