11 септември САЩ
11 септември САЩ / ThinkStock/Getty Images
Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА УЖАСА ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА АТАКА В САЩ
 
Предвидени са няколко възпоменателни церемонии.

В Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, сринати със земята от похитени от терористи самолети, ще има обичайното четене на имената на жертвите. В церемонията участват близки на загиналите.

Идентифицираха останките на жертва от 11 септември след 16 години
 
С годините те придобиха навика освен лични послания да отправят и по-универсални послания, като например това, че всички хора са част от една планета и че те не трябва да забравят това. Церемонията в Ню Йорк ще бъде аполитична - политици могат да присъстват, но от 2001 г. на тях не се позволява нито да четат имена на загиналите в атентатите, нито да произнасят речи.
 
Миналата година възпоменателната церемония в Ню Йорк обаче бе белязана от полемиката на предизборната кампания. Кандидат-президентската на демократите Хилари Клинтън напусна проявата внезапно и по-късно се разбра, че е била болна от пневмония. Този епизод накара опонентът й Доналд Тръмп да постави на няколко пъти въпроса за здравето на Клинтън и дали тя е достатъчно прозрачна пред избирателите си.

Водачът на Ал Кайда заплаши САЩ с "хиляди атентати" като този от 11 септември
 
Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на СТЦ, има мемориален комплекс, включващ музей и парк. В зоната се строят небостъргачи, като третият от планираните четири, ще бъде открит догодина.
 
В Пентагона, където преди 16 години също се вряза самолет, похитен от терористите, на възпоменателната церемония ще присъстват Доналд Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, министърът на отбраната Джеймс Матис и най-висшият американски военен Джоузеф Дънфорд.

Джихадист оправдава атентатите от 11 септември в писмо до Обама
 
Вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на вътрешните работи Райън Зинки ще присъстват на възпоменателна церемония на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон.
 
В тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите.
БТА