Стилиян Петров: Не желая да играя под ръководството на Стоичков
Стилиян Петров: Не желая да играя под ръководството на Стоичков / netinfo

Капитанът на националния ни отбор Стилиян Петров призна в обръщение до медиите, че в основата на отказа му от представителния тим стои селекционера Христо Стоичков. Петров е категоричен, че няма да играе повече под ръководството на Камата. В декларацията той заявява:

"Обещах, че ще оповестя официално решението си да се оттегля от националния отбор в събота, но прецених, че дотогава много ще се спекулира по въпроса и затова реших да го направя сега. Възпитан съм да казвам всичко, което мисля, без да говоря зад гърба на другите. Осъзнавам, че тази моя стъпка е неочаквана за българската футболна общественост, но тя не е резултат на емоция. Напротив – премислил съм достатъчно добре решението си. А то е, че не желая да играя за националния отбор на България под ръководството на селекционера Христо Стоичков. Казах лично в очите му, както и на останалите хора от спортно-техническото ръководство какви са мотивите ми и мисля, че би било редно те да си останат между нас, защото винаги съм бил директен в отношенията си с когото и да било. Решението ми е резултат на много случки и събития, които се натрупаха във времето, откакто Стоичков е начело на националния отбор. Оставам с най-добри чувства както към българските футболни запалянковци, така и към момчетата от националния отбор. Пожелавам им от все сърце да се класират за финалите на европейското първенство през 2008 година. Аз и семейството ми ще бъдем в Австрия и Швейцария като зрители и ще подкрепяме България".

Стилиян Петров e капитан на националния ни отбор от отказването на Красимир Балъков на 30 април 2003 г. Петров започва кариерата си в едноименния отбор на родния си град Монтана, за който играе от 1992 г. до 1997 г. След това в продължение на два сезона играе за ЦСКА, за който има 38 мача и 3 гола.

След преминаването си в шотландския „Селтик” през 1999 г са превръща в неизменен лидер на отбора от Глазгоу. За седем години с екипа на “детелините” Стилиян изиграва 234 мача и вкарва 60 гола. През август премина в английския „Астън Вила” срещу 5,1 милиона паунда.