Роси сложи край на победната серия на Стоунър
Роси сложи край на победната серия на Стоунър / netinfo

Четирикратният световен шампион по мотоциклетизъм на писта в кралския клас - Мoto GP Валентино Роси (Италия) с Ямаха сложи край на победната серия на Кейси Стоунър (Австралия), след като спечели състезанието за Гран При на САЩ, 11-ти кръг от сезона от световния шампионат.

Роси, който има световни титли във всичките класове - 500, 250 и 125 куб.см, стигна до победата за 44:04.311 минути със средна скорост от 157.270 км/ч.

Италианецът взе предимство след грешка на Стоунър с Дукати, който излезе от пистата в 24-та обиколка и така не успя да запише четвърта победа за сезона и първа в кариерата му в САЩ.

"Бях много бърз през цялата седмица. Беше страхотно състезание и съм много щастлив, защото това бе моята първа победа на състезание в САЩ", каза Роси, за когото това бе 66-та победа в кариерата.

Световният шампион Кейси Стоунър, който спечели последните три старта и пет поредни полпозишъни, изостана от Роси на 13 секунди. Трети, на 26.6 секунди е Крис Фермьолен от Австралия със Сузуки. След катастрофа в първата обиколка на Хорхе Лоренсо (Испания), Роси и Стоунър поведоха убедително колоната.

"Доволен съм, че спечелих тези 25 точки и вече водя убедително в класирането. Сега ми предстои кратка почивка, но все още имам много работа. До края на сезона има още седем състезания", добави Валентино Роси.

Стоунър, който падна от мотоциклета си по време на инцидента, бе много разочарован. "Направих малки грешки. Разочарован съм, но все пак съм щастлив от представянето си. Преминах напред в генералното класиране и това е добре", каза австралиецът.

Валентино Роси увеличи преднината си в генералното класиране на 212 точки седем кръга преди края на сезона. Втори се изкачи Кейси Стоунър със 187 точки, а трети е Дани Педроса (Испания) с Хонда - 171. Педроса участва в тренировките, но не успя да се класира за неделния старт заради болки в лявата ръка и китка. Той катастрофира миналия уикенд в Германия.