Нов удар по сигурността в Пекин, 16 полицаи загинаха
Нов удар по сигурността в Пекин, 16 полицаи загинаха / netinfo
Сигурността на Олимпийските игри в Пекин за пореден път бе компрометирана, след като днес 16 полицаи загинаха в китайския регион Синцзян.

Граничен пост бе атакуван в западния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на китайската информационна агенция Синхуа. Двама мъже проникнали на територията на поста в Кашгар с камион и хвърлили две гранати срещу група военнослужещи. Загинали са 16 граничари, още толкова са ранени, предаде Франс прес.

Въпреки това говорителят на МОК Жизел Дейвис заяви: „Не трябва автоматично да свързваме всеки такъв инцидент с Игрите. Надяваме се, че властите ще направят всичко по силите си да направят събитието достатъчно сигурно. Това, че инцидентът се е случил в Китай, не го прави пряко свързан с Олимпиадата.”

Синхуа уточнява, че нападателите, които нарича "бунтовници" са заловени, но не посочва подробности за самоличността им.

ИТАР-ТАСС уточнява, че обект на нападението бил пост на въоръжената народна полиция, която е аналог на вътрешните войски.

Местната полиция смята, че нападението е поредният терористичен акт, извършен в Китай в навечерието на откриването на олимпиадата. В Синцзянския район живеят предимно мюсюлмани. Там действа терористичната групировка "Тазб ут тахрир", известна също като "Източен Туркестан", която се бори за отделянето на района от Китай. Сепаратистите неведнъж са предизвиквали взривове на автобусни спирки, край полицейски участъци и административни сгради, отбелязва ИТАР-ТАСС.