Над 200 000 зрители очакват на Рали България 2010
Над 200 000 зрители очакват на Рали България 2010 / снимка: Иво Йовчев, Gong.bg

Над 200 000 зрители по трасето на Рали България 2010 очакват организаторите на надпреварата. Най-престижното българско автомобилно състезание се провежда за 41-ви път и тази година е кръг от Световния рали шампионат. Рали България е от 9 до 11 юли, като щаб квартирата му е отново в зимния ни център Боровец.

За очакваната бройка фенове съобщи председателят на СБА Георги Янакиев, който е едни от основните двигатели за това ралито да стане кръг от WRC.

„Туристите от чужбина ще бъдат около 30-40 000. Излишно е да Ви убеждавам, че това което организираме е една автомобилна олимпиада. В България ще пристигне шесткратният световен шампион Себастиян Льоб и световният шампион от Формула 1 Кими Райконен”, обърна се към членовете на Организационния комитет Янакиев.

Днес бе първата сбирка на комитета, която бе официално открита от спортния министър Свилен Нейков. Той е негов съпредседател заедно с министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В Организационния комитет влизат заместник министри, областни управители, кметове на общини.

„Това ралито да стане кръг от WRC е било грижа на много правителства, президенти и министър председатели. Работим много сериозно върху подготовката на състезанието. Имаме някои проблеми - основно финансови. Що се отнася до трасетата – миналата и по-миналата година свършихме основната част от работата и тази ще имаме само козметични работи по трасето”, каза още Георги Янакиев.

„Радвам се, че започваме едно добро начинание. Това рали за нас е един голям престиж, един голям форум, една голяма реклама. Всичко това е свързано, разбира се, и с многобройните туристи, които се надяваме да посетят България по време на състезанието. Трябва да обединим усилия, за да покажем на света, че сме добри организатори”, обърна се към Организационния комитет спортният министър.

Гледайте на живо Формула 1 с туристическа агенция "Галера"!