Лалетата попиляха световния шампион
Лалетата попиляха световния шампион / netinfo

Световният шампион Италия допусна поражение с 0:3 от Холандия още в първия си мач на европейските футболни финали в група С. Момчетата на Марко ван Бастен можеха да разгромят Скуадра адзура, но се задоволиха само с три попадения, което се явява сериозна крачка към четвъртфиналите на шампионата, имайки предвид, че първият мач между Румъния и Франция приключи при резултат 0:0.

Италия не успя да покаже и малка част от световната си класа, след като направи редица грешки в решителните моменти и попаденията съответно на Ван Нистерой (26'), Уесли Снайдер (31') и Ван Бронхорст (79').

Още през първото полувреме Холандия можеше да довърши своя съперник, докато италианците, въпреки че не спряха да опитват да стигнат до гола, изглеждаха като по-неопитния тим на терена.

Първото попадение в мача падна още в 26-та минута, Буфон не успя да изчисти добре, топката стигна до Матайсен, който върна към Уесли Снайдер, играчът на Реал Мадрид стреля мощно, а Рууд ван Нистерой протегна крак, за да прати кълбото в мрежата за 1:0.

Само пет минути след това рожденикът Снайдер се оказа в прегръдките на съотборниците си, след като реализира при чудесна контраатака на Холандия, преминала през Ван Бронхорст и Дирк Каут.

На няколко пъти Ван Нистелрой бе изведен на добра позиция за обстрел, но не успя да реализира. В съперниковия тим Ди Натале опита да изненада Ван дер Саар, който бе непоколебим в този двубой.

Лек импулс се забеляза в отбора на Италия след почивката, но въпреки това Скуадра адзура не успя да сътвори нищо повече освен няколко положения, които не дадоха резултат. Фабио Гросо и Алекс дел Пиеро раздвижиха играта на световния шампион след появата си в игра през второто полувреме, но третото попадение в мача отново бе в мрежата зад Джанлуиджи Буфон.

В 79-та минута Дирк Каут центрира в наказателното поле, а Джовани ван Бронхорст реализира с глава отблизо за крайното 3:0, което прекърши и последните надежди на Италия и Роберто Донадони.

През второто полувреме Лука Тони, Фабио Гросо и Алекс дел Пиеро можеха да отбележат, но усилията им останаха напразни.

Така след първото завъртане в Групата на смъртта Холандия излезе начело с 3 точки, следвана от Румъния и Франция с по една, а световният шампион зае последната 4-а позиция.

Следващите мачове са Италия – Румъния и Холандия – Франция.