Костадинова за идеята за анулиране на рекордите: Погрешно и некоректно е!
Костадинова за идеята за анулиране на рекордите: Погрешно и некоректно е! / http://www.bgolympic.org

Председателят на БОК и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова смята идеята за анулиране на световните рекорди в леката атлетика за несериозна и некоректна. Тя излезе с официално позиция по повод направеното от президента на Международната асоциация на спортната преса (AIPS) Джани Мерло предложение да бъдат анулирани всички рекорди в леката атлетика. Асоциацията е изпратила открито писмо с предложението до ръководителя на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу.

"Преди малко повече от месец бе открит портал за информиране за приемане на допинг. Това е последна стъпка в борбата с допинга, тя не е лесна, но е необходима. Ако борбата е стигнала дотам, аз мисля, че настана моментът да се закрие книгата за световни рекорди в леката атлетика и да открие нова. Сега виждаме, че много олимпийски шампиони са лишени от медалите си заради допинг. Мисля, че ще бъде чудесно да се започне нова ера в леката атлетика, която да даде надежда на следващите поколения", мотивира се Мерло, цитиран от медиите вчера.

От своя страна Костадинова отбелязва, че това предложение е погрешно и некоректно към тези, които честно и лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения.

"Смятам предложението за анулиране на всички световните рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт.

Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново "нулиране" със същите мотиви. Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не са основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека", се казва в изявлението на Стефка Костадинова.