И Калоян Динчев с квота за Пекин
И Калоян Динчев с квота за Пекин / www.bul-wrestling.org
Бронзовият медалист от световното първенство Гуанджоу'2006 Калоян Динчев спечели олимпийска квота в категория 96 кг в класическия стил, след като се класира на финала на квалификационния олимпийски турнир по борба в Рим.

Това е 11-та олимпийска квота за Пекин'2008 за българската борба - 5 свободен стил, 5 класически стил и 1 на Станка Златева.

По пътя си до финала Динчев постигна четири поредни победи. Първо той не игра срещу Валдо Морено (Испания), който имаше лекарска забрана. На осминафиналите победи Роман Медуна (Словакия) с 2:0 части (5:0, 6:0), на четвъртфиналите се наложи над олимпийския шампион от Атина'2004 Карам Габер (Египет) с 2:1 (3:6, 4:0, 2:0) части, а в полуфиналите се наложи си над Олег Криока (Украйна) с 2:0 (4:0, 1:1) часа.

На финала по-късно днес Динчев ще спори с Лайош Вираг (Унгария).

Класиците ще имат още една квалификация - в Нови Сад на 24 и 25 май.

В категория 55 кг световният шампион за юноши Александър Костадинов, който вчера спечели олимпийска квота при най-леките, не излезе поради лекарска забрана заради аркада срещу Цзяо Хуафън (Китай). В срещата с арменеца Роман Амоян, асът ни получи рана на брадичката и по-късно бе зашит.

Костадинов се прибира в България утре, 11 май, в 13.30 часа.

Делегацията ни в Рим е водена от президента на федерацията ни Валентин Йорданов.