Гръцките щангисти ще участват в Пекин, въпреки огромния скандал
Гръцките щангисти ще участват в Пекин, въпреки огромния скандал / netinfo
Гръцкият отбор по вдигане на тежести ще участва на Олимпийските игри в Пекин 2008, въпреки големия допингскандал през март.

Новината оповести гръцкото национално радио, цитирано у нас от БТА, позовавайки се на съобщение от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) до националния олимпийски комитет на страната.

Както е известно преди три месеца 11 гръцки състезатели по вдигане на тежести дадоха положителни допингпроби и бяха уличени в употреба на забранени вещества. В допингпробите им бе открит анаболния стероид тренбонол (метилтриенолон).

За да участват гръцки щангисти на Олимпиадата обаче ще трябва да бъде платена глоба. Тя е по 50 000 долара на човек, като досега най-тежката наложена санкция е 400 000 долара.

Дали тази сума ще бъде надхвърлена, ще реши конгресът на IWF тази събота в Кали. Във втория по големина колумбийски град ще се състои Световното първенство за юноши - 14-21 юни.

Гърция извоюва осем квоти за Олимпиадата - петима мъже и три жени. Тъй като федерацията не разполага с много останали елитни състезатели, то ще изпрати в Пекин трима мъже и една жена.

Уличените 11 гръцки състезатели - 5 мъже и 6 жени, най-вероятно ще бъдат наказани за две години. Гръцкото правосъдие е повдигнало обвинение освен към състезателите и към техния треньор Христос Якову и много други отговорни лица. Обвинените са застрашени от затвор до 3 години.