Федерацията по щанги оттегля отбора от Игрите в Пекин
Федерацията по щанги оттегля отбора от Игрите в Пекин / netinfo
Българската федерация по вдигане на тежести взе решение за оттегляне на националните отбори (мъже и жени) от участие на Олимпийските игри в Пекин 2008.

Това решение бе взето, след като 11 български състезатели по вдигане на тежести (8 мъже и 3 жени) дадоха положителни допингпроби за анаболния стероид метандиенон.

В специална декларация до БТА президентът на БФВТ Антон Коджабашев и генералният секретар Тенчо Тенев оповестяват за взетото решение и хвърлят по-голяма светлина по случая.

Декларация за оттегляне на националните отбори по вдигане на тежести от участие на Олимпийските игри в Пекин 2008:

След проведения на 8 и 9 юни 2008 година допингтест бе установено наличието на веществото метандианон (анаболен стероид) в пробите на 11 национални състезатели, водещи подготовка за участие на Олимпиада 2008 година.

В тази връзка БФВТ взе решение да оттегли националните отбори по вдигане на тежести - мъже и жени, от участие в Олимпийските игри.

Откритото вещество е бионабол и се установява при тестване минимум 6 месеца след употреба. Това изключва вариант за директен прием, който е безсмислен 50-60 дни преди Олимпиадата, както и заради посочения дълъг период на излъчване от организма и факта, че проби се вземат поне веднъж месечно. Внасянето му в организма може да стане по хранителен път или чрез средства за възстановяване.

Въз основа на предварителните данни се предполага че веществото е попаднало в организма на щангистите най-вероятно чрез "замърсен" с метандианон прахообразен позволен възстановителен препарат от вида на протеин или креатин. Не е изключено теоретично и приемането му с храна, или недобросъвестна интервенция. Със сигурност можем да твърдим, че действието и механизмът за анализ на метандианона са банално известни в средите на тежката атлетика и са отречени от десетилетие.

На 2 юли се навършва една година, откакто новото ръководство на БФВТ пое управлението на българските щанги в тежък за тях период. Само след около 45 дни България имаше отново своя световен шампион, вицешампион и двама бронзови медалисти, както второ място на световното първенство в Чанг Май (Тайланд) само на 2 точки след Китай. Месец по-късно младежите на България станаха трети в Европа на първенството в Тенерифе.

Ръководството на БФВТ положи неимоверни усилия за осигуряване на максимално добри условия за олимпийска подготовка и успя да защити двойно по-голям бюджет от предходната година, срещайки адекватно разбиране от ръководството на ДАМС.

Последва блестящ ренесанс на Българските щанги в международен аспект - за пръв път България имаше безапелационно избран на конгреса във Венеция Първи Вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести и общо 4-ма души избрани в нейните ръководни органи от 4-ри възможни. Никоя друга държава нямаше този успех.

Подготовката на националните отбори вървеше ритмично и по план, с 6 бронзови медала на първенството на Стария континент в Италия. Всичко говореше за логичен и очакван успех в Пекин.

За съжаление международният успех на БФВТ не можа да се увенчае с олимпийския триумф на нашите тежкоатлети. На прага на Игрите в Пекин надеждите са попарени, положеният труд е обезсмислен и сълзите пред разветия национален трибагреник са заменени със сълзи на безсилие.

Причините тепърва ще установяваме. Със сигурност една година не ни стигна да изчистим бунището от натрупани проблеми. Едно е ясно - сега има достатъчно време да си отговорим на тежките въпроси. В подробен доклад до МФВТ ще бъде направен анализ и фактите, залегнали в него, ще са основа за предстоящите санкции.

Виновните ще бъдат наказани.

Убедени сме, че Българските железни мъже и момичета и занапред ще диктуват темпото на международните подиуми.

Антон Коджабашев - президент на БФВТ

Тенчо Тенев - секретар на БФВТ