Димитър Добрев ще бъде удостоен с медал „За заслуги”
Димитър Добрев ще бъде удостоен с медал „За заслуги” / netinfo

Първият ни олимпийски шампион по класическа борба Димитър Добрев ще бъде удостоен с медал „За заслуги”. Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаването му за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Димитър Добрев е роден през 1931 г. Активната си спортна дейност започва през 1947 г. като състезател по гимнастика, а през 1954 г. като състезател по вдигане на тежести участва в Световното студентско първенство в Будапеща, където се класира трети.

Завършва ВИФ (днес НСА) през 1954 г. Започва да тренира като състезател по борба и печели сребърен медал от Олимпийските игри в Мелбърн (1956 г. – класическа борба). През 1957 г. става шампион по класическа и свободна борба на Световния младежки фестивал в Москва и е първият ни олимпийски шампион в класическата борба от Олимпийските игри в Рим (1960 г.). Има три златни и един сребърен медал от балкански първенства и е шесткратен републикански шампион. Майстор е на хватката „Центур-Ребур” – с нея печели най-много победи с туш в многобройните състезания, в които е участвал.

От 1955 г. до 1991 г. преподава във ВИФ/НСА, а в периода 1953-1991 г. е треньор в СК „Академик”. През 1991-1992 г. е треньор на националния отбор по свободна борба.

Негова е заслугата като треньор на националния отбор по класическа борба (1963-1966 г.) нашият отбор да спечели ІІ място на Олимпийските игри в Токио и ІІ място в отборното класиране на Световното първенство в Толедо (1966 г.). Под негово ръководство са израснали най-изявените ни състезатели по класическа борба – Боян Радев, Петър Киров, Ангел Керязов, Кирил Петков, Петър Крумов, Крали Бимбалов, Иван Колев, Живко Вангелов, Панайот Киров и много други.

Удостояван е с Орден на труда – сребърен, Заслужил треньор по борба (1964 г.) и Почетен гражданин на София (1956 г.).

Димитър Добрев има изключителен принос и за научното развитие на спорта „борба”. Съавтор е на шест книги по борба и др. публикации, свързани с развитието на този спорт в България.