Белчо Горанов: Политиката няма място в спорта
Белчо Горанов: Политиката няма място в спорта / netinfo
Генералният секретар на БОК Белчо Горанов разкри пред Гонг, че всеобщото мнение на представителите на 205-те Национални олимпийски комитета, които присъстват на ХVІ-то Общо събрание на МОК в Пекин е, че политиката няма място в спорта.

„Сесията е много интересна, защото се провежда в навечерието на Игрите и за хубаво или за лошо, бе съпътствана с протести на пътя на олимпийския огън. Иначе всичко останало си върви по дневния ред”, каза Белчо Горанов.

„Всички са единодушни за протестите, както и че Игрите трябва да се проведат. И другото, което се оформя като общо мнение е, че спортът наистина не бива да се бърка с политиката.”

„Тук не е говорим за пътя на огъня, а за самата организация на Олимпиадата”, поясни Горанов, който коментира и широко обсъжданата дискусия за замърсения въздух в Пекин: „Правят се периодични изследвания на въздуха към този момент.Отговорната комисия смята, че не е застрашено здравето на спортистите, а и се дават гаранции, че значително ще се подобри чистотата на въздуха, тъй като смятат да спрат големите замърсители – предприятия, ТЕЦ-ове, както и да се ограничи броят на автомобилите, които ще се движат тогава в града.”

„Съоръженията са абсолютно готови. Тук ще бъдат най-добрите игри. Най-вече ме питат колко спортисти имаме квалифицирани и какво очакваме от игрите. Въпросите, които вълнуват всички са тези, които вълнуват и нас – олимпийското село, начинът на пътуване, което се оказа, че е проблем за голяма част от комитетите, при това не само тези, които са от Европа”, добави Белчо Горанов.

„Големият извод е, че политиката няма място в спорта. Или всъщност, ако има място политиката в спорта – това е да се прави мир”, завърши генералният секретар на БОК.