Здравко Цанев
Здравко Цанев / netinfo
Здравко Цанев е роден на 15.08.1975г. Завършил Академията на МВР, магистър по право. Член на САК. Председател на СДС - район "Сердика" и съветник в 43-то Народно събрание.

Професионален опит:

2000г.-2008г. СДВР – МВР – разкриване на тежки криминални престъпления
2008г.-до момента – адвокат
Основател на Фондация „За интелигентен растеж“
Един от учредителите на Движение „Пазители на българщината“

Като приоритет на Вашата програма посочвате подпомагането и насърчаването на малкия и среден бизнес. Какви са мерките, които следва да се предприемат в тази посока според Вас?

Три са приоритетните и задължителни стъпки, които трябва да се предприемат - запазване на плоския данък, намаляване на ДДС-то от 20 на 18% и увеличаване на прага за задължителна регистрация от по ДДС от 50 000 на 200 000 лева. Това ще доведе до освобождаване на ресурс около 1млр. лева. Също така е много важно намаляването на административната тежест чрез преминаване от редица разрешителни към уведомителни режими.
 
Като човек с дългогодишен професионален опит в правораздаването, какво е мнението Ви по темата за съдия -​ изпълнителите и какви са мерките, които следва да бъдат предприети в тази посока според Вас.

Важно е да бъдат разширени възможностите за обжалване на действията на съдебните изпълнители, както и да бъдат създадени силни законови гаранции за надлежно призоваване на длъжниците от съдебния изпълнител. В момента съдия - изпълнителите са почти безконтролни. Това трябва да се промени! ​

Каква е Вашата визия относно съдебната реформа и борбата с корупцията в страната?

Водещи стъпки в съдебната реформа са силна персонална отговорност, прозрачността за назначенията и решенията в системата, както бързина на съдебните производства, защото бавното правосъдие е равносилно на отказ от него. Важно е да бъдат създадени работещи механизми за стопиране използването на прокуратурата за политически и икономически натиск.

По отношение на корупцията-следва да бъде приет антикорупционен закон, с който да се създаде единен независим орган за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.
​Затворите ни са пълни, но с извършители на дребни кражби, а тези с големите кражби - са на свобода. В Румъния, например, не е така. Там правосъдието е еднакво за всички.​
Ще считам, че сме се справили със съдебната реформа, когато хората започнат да асоциират думата „правосъдие“ със „справедливост“!

Какви са вижданията Ви относно продължаване на реформата в МВР?

От изключителна важност е  да бъде реализирана модернизация на МВР. Да бъде осигурена необходимата техника и оборудване за ефективно изпълнение на служебните функции (сграден фонд, оборудване, работно облекло, въоръжение, технологии – електронни системи, видеонаблюдение и др.) с конкретен срок и бюджет.

Трябва да бъде постигната ефективна работа на мвр, чрез конкретни мерки за справяне с битовата престъпност, като се изградят мониторинг системи в малките населени места съвместно с общините, модернизация на техническите средства с конкретен бюджет и срок. Необходима е реорганизация на звената в МВР, с цел правилно разделяне на функциите на различните служби. Също така е важно да върнем мотивацията на служителите от системата, като се отчете натоварване на тези с конкретни полицейски функции, бъде увеличено тяхното възнаграждение и бъдат популяризирани проявите на професионализъм и себеотдаване на професията,​ с оглед повишаване самочувствието и авторитета им в обществото. За да бъде това факт, трябва​ да има реално противодействие на корупцията на всички нива в МВР.

Трябва да спрем мигрантския натиск, като направим южната ни граница 100% сигурна. Всеки нелегално преминал да бъде задържан в лагери от затворен тип разположени близо до границата до установяване на произход и основание за получаване на хуманитарен статут, както и връщане на всички незаконно пребиваващи там от където са дошли!

Като основател на фондация "За и​нтелигентен растеж" и един от учредителите на движение „Пазители на българщината“, ако бъдете избран в каква посока ще работите за запазването на националните и културни ценности?​

Вярвам, че на първо място ние следва да бъдем горди с това, че носим името българи ​
и да не забравяме, че нашата родина е една от малкото страни, които никога не са променяли своето име – България е и ще бъде! Приоритет за мен са възраждането на патриотичния идеал, отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва.

Каква е Вашата позиция за състоянието на образователната система у нас?

За съжаление,​образованието през последните години се превърна в една от най-болезнените теми у нас. За мен Важно е да се работи за ​подобряване диалога между образованието и бизнеса, което ще допринесе за това от образователната система да излизат добре подготвени, конкурентно способни кадри, защото в противен случай ще продължава парадоксът​ на днешното време – да няма работа за хората, но и в същото време да няма хора за работата!

Образованието трябва да бъде насочено и към формиране на национално самосъзнание, възпитаване в родолюбие и патриотизъм в ранните години от развитието на нашите деца, защото училището и семейството са основен стожер за поддържане на българското ​национално самосъзнание.
Смятам, че вниманието ни трябва да се насочи и към проблема със справяне с агресията в училище и връщането на престижа на учителската професия. Това неминуемо минава през корекция на унизителните им заплати.​

 Като закрилник на българските традиции и обичаи, какво е мястото, което културата заема за Вас

Запазване на българската културна идентичност е от изключителна важност за мен. Това може да се случи само чрез интегриране на културата като елемент на всяка политика и особено политиките в областта на образованието, медиите, външните работи, туризма, регионалното развитие и др. Именно този процес на интеграция е един от приоритетните за мен като българин.