Самуил Шидеров
Самуил Шидеров / netinfo
Нова схема на Гаранционния фонд стартира през април
93220
Нова схема на Гаранционния фонд стартира през април
  • Нова схема на Гаранционния фонд стартира през април
Над 650 милиона лева финансиране на бизнеса ще позволи новата схема на Националния гаранционен фонд. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на фонда Самуил Шидеров. Повече от 2 000 малки и средни предприятия ще имат възможността да кандидатстват за финансиране при облекчени условия, благодарение на гаранция от фонда, покриваща 50% от всеки кредит.

Новата схема е трета поред за собствен риск на Националния гаранционен фонд, който е дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Мисията на институцията е да улесни достъпа до финансиране на малките и средни предприятия при по-добри лихвени нива и облекчени изисквания за обезпечение. Новата схема ще позволи финансиране за бизнеса в размер над 650 милиона. Повече от 2 000 малки и средни предприятия ще имат възможността да кандидатстват за гаранции по програмата. Тя стартира от първи април тази година и ще бъде със срок за включване на кредити до 30 септември 2018.

Изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров обясни, че за да може да се възползват от програмата, предприятията трябва да бъдат малки или средни без значение от кой сектор. „Ограниченията са за гаранциите, отново са 50% гаранция и не повече от 1 милион лева на гаранция, като кредитът, разбира се, може да бъде и малко по-голям от 2 милиона, например 3 милиона, но тогава гаранцията ще е с по-малък процент”, коментира Шидеров.

Той обясни, че в момента схемата отново работи през 10 търговски банки-партньори – Алианц Банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американската кредитна банка, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзен, СИБАНК, Ти Би Ай Банк и Уникредит Булбанк.

Самуил Шидеров
netinfo

Изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд посочи, че това е изцяло портфейлна схема, тоест ако бенефициент има проект - било то инвестиционен или има нужда от оборотно финансиране, той кандидатства изцяло в търговската банка и ако по-някаква причина има недостиг на обезпечение от това, което банката им изисква или е по-рисков за съответната банка, тя може да му предложи да използва подобен инструмент или самите предприятия може да си потърсят използването на тази схема, за да получат по-добри условия. По тази схема е допустимо отпускането на кредити за реализация на проекти по оперативните програми включително Програмата за развитие на селските райони.