Председателят на ЕНП очаква силно дясно правителство след изборите
Председателят на ЕНП очаква силно дясно правителство след изборите / снимка: DarikNews, Юлиана Николова

Формулата център-дясно ще успее да създаде новото правителство на България и то ще бъде ръководено от партия ГЕРБ. С това пожелание се ангажира председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс, който е на двудневно официално посещение у нас по покана на ГЕРБ. Утре Мартенс ще се срещне с лидерите на всички български партии-членки на ЕНП.  

Председателят на най-силната партия в Европейския парламент изрази надежда, че на изборите за евродепутати ГЕРБ отново ще получи най-голяма подкрепа от всички български партии. За нас е важно в европейски мащаб да има правителства, отдадени на ценностите на Европейския съюз, и се надяваме, че ГЕРБ ще формира следващото правителство на България, сподели Вилфред Мартенс. И посъветва управляващите у нас да не провеждат националните избори през летните месеци: 

„Надявам се, че вашите политици ще имат мъдростта да мотивират хората да гласуват и да го направят в подходящо за гласуване време. А специално в условията на финансова и икономическа криза не е препоръчително да се харчат много средства, затова можете да комбинирате двата вида избори!" 

Мартенс отрече да са водени разговори между ЕНП и Партията на европейските социалисти за коалиция между ГЕРБ и БСП след изборите, като изтъкна, че ЕНП не се намесва във вътрешните работи на партиите-членки.