ГЕРБ със 116 депутати в новия парламент
ГЕРБ със 116 депутати в новия парламент / DarikNews
ГЕРБ спечели убедително избора с 39,82%
20998
ГЕРБ спечели убедително избора с 39,82%
Бисер Троянов, говорител на ЦИК
  • ГЕРБ спечели убедително избора с 39,82%
  • Бисер Троянов, говорител на ЦИК

ГЕРБ печели изборите за 41-вото Народно събрание с 39,71% от гласовете на пропорционалния вот при 100 процента обработени секционни избирателни протоколи в страната и чужбина, съобщи Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия, в предаването "Дарик кафе" на Дарик. За ГЕРБ са гласували 1 624 371 българи.

17,7% получава Коалиция за България с 728 440 гласа. На трето място се подрежда ДПС с 14,46% изборен резултат. Четвърта позиция държи партия „Атака" с 9,36%, следвана от Синята коалиция с 6,76%, РЗС - 4,13 на сто.

Под изборната бариера остават партия Лидер - 3,23% и НДСВ с 3,01%. Всички останали партии и коалиции, явили се на изборите за 41-во Народно събрание, имат под 1% изборен резултат.

Според резултатите до тук ГЕРБ ще има 116 депутати в следващия парламент - 90 пропорционално избрани и още 26 мажоритарни. Процентното разпределение на гласовете след избора вчера сочи, че БСП ще получи 40 депутатски места, ДПС - 38, „Атака" - 21, Синята коалиция - 15 места. РЗС, за които имаше съмнение, че след преброяване на всички гласове от чужбина, ще изпаднат под 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще влезе в 41-ото Народно събрание и ще има 10 депутатски места.

153 500 български граждани са гласували в чужбина на настоящия вот. В 274 секции в чужбина от партиите събрали над 4% за ГЕРБ са гласували 33 420 души, 93 920 души са дали гласа си за ДПС. От този вот от 123 секции в Турция за ДПС са подадени 88 238 гласа. В Турция има подадени бюлетини и за „Атака", и за РЗС, и за ГЕРБ, и за Коалиция за България.

При почти навсякъде обработени на 100% секционни избирателни протоколи резултатите от мажоритарния вот се разпределят между 26 кандидата на ГЕРБ и пет - за ДПС, заяви Бисер Троянов. От ДПС с мажоритарен вот влизат лидерът на движението Ахмед Доган, който се кандидатира в Кърджали, заместник-председателят Касим Дал в Търговище, д-р Хасан Адемов в Разград, Митхат Табаков в Силистра и Георги Колев в Шумен.

26-те мажоритарни кандидати на ГЕРБ, които печелят, са Любен Татарски - кандидат от Благоевград, бургаският кандидат Божидар Димитров, Красимир Петров във Варна, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във Велико Търново, Любомила Станиславова във Видин, Николай Коцев във Враца, Галина Банковска в Габрово, Румен Иванов в Добрич, Валентин Микев в Кюстендил, Анатолий Йорданов в Ловеч, Пламен Цеков в Монтана, в Пазарджик Иван Иванов, в Перник Ирена Соколова, в Плевен Цецка Данговска, в Пловдив-град Менда Стоянова, в Пловдив окръг Димитър Лазаров, в Русе - Пламен Нунев, в Сливен - Десислава Танева, в Смолян Даниела Проданова, в 23-ти РИК - София-град Борис Грозданов, в 24-ти РИК - София-град Моника Панайотова, в 25-ти РИК - София-град Красимир Велчев, в София област Емил Димитров, Стара Загора Иван Колев, в Хасково Делян Добрев и в Ямбол Анастас Анастасов.

ЦИК обяви официално, че изборната активност в страната е достигнала 60,20%.

5% са недействителните бюлетини, подадени с при мажоритарния вот. Наполовина - 2,2 на сто, са недействителните бюлетини при пропорционалните листи. 2600 недействителни бюлетини са подадени в чужбина.

Очаква се още 13 избирателни комисии да подадат протоколите си, след което ще бъдат повторно въведени избирателните протоколи и най-късно до сряда ще бъдат обявени окончателните. Най-късно до 10 юли ще се извърши и назначената от ЦИК проверка за двойно гласуване.